Small guava - large utility Trái ổi nhỏ - Công dụng lớn


Guava is a tropical fruit with the sweet and sour and cool slightly. Two flavor is more concentrated than when you deep into the heart of the fruit.

Why are they good for?

There are more lycopene, an antioxidant to help prevent prostate cancer, the guava than other fruits, including tomatoes and watermelon. Moreover, a medium sized guava give you 688 mg of potassium (more than 63% of the potassium in bananas). Guava is high in fiber, about 9 grams each.

How to eat them?

Eat whole fruit, peel from the seeds. You may be surprised to learn shell guava contains more vitamin C in orange juice. But so, eat only 2 -3 days at most one guava fruit, guava because the amount of fiber will make you heavy stomach, indigestion if eaten too much.
Not only provide nutrients to prevent heart disease, increased resistance, guava also help you through the ability youthful anti-aging skin, bone.

Guava fruit contains less saturated fat, cholesterol and sodium but high in fiber, vitamin C, A, zinc, potassium and manganese. Guava helps lower cholesterol, protects the heart and strengthen the immune system, and bring your skin looks so soft that contains carotenoids, antioxidants help restore vitality to the skin.

Vitamin C helps trigger of guava production collgen, active ingredients necessary to help the strengthening joint cartilage ... Vitamin C also helps the blood vessels healthy, reducing pollution to the body from the surrounding environment by cars, engines ... emissions.

Guava also help prevent some skin diseases such as psoriasis, eczema, rashes due to resistant bacteria. Currently, people still use the lean and guava leaf teas crafted to foster health.

You can use a number of items processed guava "heat" for his family when it's sunny and warm, as follows:

Chilled guava: Guava Extract of lean, chopped and minced. For fresh lemon juice, vodka and sugar are added for grinding. To the mixture into the refrigerator for 45-60 minutes. If interested, can be mixed into the cabinet for freezing ice cream is quite delicious ...

Guava mixture: Peel guavas, just to get the lean and cut into slices to taste, chopped orange peel thin slices, sliced bananas and then circle the three mixed together. Sprinkle fresh lemon juice to the mixture, mix well. Before serving, sprinkle the honey. You can refrigerate for about 1 hour before serving. This is food for weight loss and fitness training.

Guava juice: Guava peeled, seeded moi, pressure water, add salt and sugar (better when cold drink). This delicious drink has helped improve health.

Ổi là một loại trái cây nhiệt đới có tính chua nhẹ và vị ngọt mát. Hai hương vị này càng đậm hơn khi bạn ăn sâu vào bên trong lòng của quả.

Vì sao chúng tốt cho sức khỏe?

Có nhiều lycopene, một chất chống oxi hóa giúp ngừa ung thư tuyến tiền liệt, trong quả ổi hơn các loại quả khác, bao gồm cả cà chua và dưa hấu. Hơn thế nữa, 1 quả ổi cỡ vừa cung cấp cho bạn 688 mg kali (nhiều hơn 63% kali trong chuối). Ổi có nhiều chất xơ, khoảng 9g mỗi quả.

Ăn chúng thế nào?

Ăn cả quả, từ vỏ đến hạt. Bạn có thể ngạc nhiên khi biết vỏ ổi chứa nhiều vitamin C hơn trong nước cam. Tuy nên, chỉ nên ăn nhiều nhất một ngày 2 -3 quả ổi, vì lượng chất xơ của ổi sẽ làm bạn nặng bụng, khó tiêu nếu ăn quá nhiều.
Không chỉ cung cấp nhiều dưỡng chất để phòng bệnh tim mạch, tăng sức đề kháng, ổi còn giúp bạn trẻ trung nhờ khả năng chống lão hóa cho làn da, hệ xương.

Trái ổi chứa ít chất béo bão hòa, cholesterol và natri nhưng giàu chất xơ, vitamin C, A, kẽm, kali và mangan. Ổi giúp hạ cholesterol, bảo vệ tim và tăng cường hệ miễn dịch; đồng thời mang lại vẻ mềm mại cho làn da nhờ có chứa carotenoids, chất chống ôxy hóa giúp phục hồi sức sống cho da.

Vitamin C của ổi giúp kích hoạt sự sản xuất collgen, hoạt chất cần thiết giúp củng cố độ bền cho khớp xương sụn... Vitamin C còn giúp làm khỏe các mạch máu, giảm thiểu sự ô nhiễm cho cơ thể từ môi trường xung quanh do xe cộ, động cơ... thải ra.

Ổi cũng giúp ngăn ngừa một số bệnh lý về da như bệnh vảy nến, chàm, phát ban nhờ có tính kháng khuẩn. Hiện nay, người ta còn dùng phần nạc và lá ổi để chế ra loại trà bồi dưỡng sức khỏe.

Bạn có thể dùng ổi chế biến một số món “giải nhiệt” cho mình và gia đình khi trời nắng nóng như sau:

Ổi ướp lạnh: Lấy phần nạc của ổi, xắt nhỏ và xay nhuyễn. Cho nước chanh tươi, rượu vodka và ít đường xay thêm cho đều. Để hỗn hợp vào tủ lạnh trong 45-60 phút. Nếu thích, có thể cho hỗn hợp vào tủ làm đông để có món kem khá ngon…

Ổi trộn: Gọt vỏ ổi, chỉ lấy phần nạc và xắt thành từng lát vừa ăn, cam gọt vỏ xắt từng lát mỏng, chuối xắt khoanh tròn sau đó trộn đều ba loại với nhau. Rưới nước chanh tươi vào hỗn hợp, trộn đều. Trước khi ăn, rưới thêm mật ong. Bạn có thể cho vào tủ lạnh khoảng 1 giờ trước khi dùng. Đây là món ăn giúp giảm cân và bồi dưỡng thể lực.

Nước ép ổi: Ổi bỏ vỏ, moi bỏ hạt, ép lấy nước, cho thêm ít muối và đường (ngon hơn khi uống lạnh). Thức uống này vừa ngon vừa giúp tăng cường sức khỏe.

Fruits of Viet Nam: Star Apple (Vú Sữa)



Star apple is a fruit commonly grown in orchards of central and southern parts of Viet Nam, the most famous are located in Can Tho Province in the Mekong Delta. The Vietnamese name is Vu Sua (milk from the breast). No better word can describe the appearance of this fruit than this name. The shape of the star apple and the flesh match the name, due to its juice which is fragrantly sweet and milky white like breast milk. The fruit is round, has smooth peel that is either green or violet. The inside is shaped like a star, which is the reason to call Vu Sua also “Star Apple”.

To eat: there are many ways to enjoy the fruit. The simple way would be to peel the fruit with a sharp knife; this may cause the precious juice inside to be wasted. It is better to cut the fruit into two parts and use spoon to scoop out the pulp carefully. Another way to eat the fruit, applied by orchard owners, is to eat the whole fruit. They first squeeze the tough fruit until it becomes tender so that the juice mixes with the meat and then drill a small hole at the top of the fruit, lift it to their mouths, lean their heads backward, and drink the flow of the fragrant juice.

Vú sữa là một loại trái cây thường được trồng trong vườn cây ăn trái của miền trung và phía nam của Việt Nam, nổi tiếng nhất được đặt tại tỉnh Cần Thơ ở đồng bằng sông Cửu Long. Tên Việt Nam là Vũ Sữa (sữa từ vú). Không có từ tốt hơn có thể mô tả sự xuất hiện của loại quả này so với tên này. Hình dạng của quả vú sữa và xác thịt phù hợp với tên, do nước trái cây của nó ngọt và màu trắng sữa như sữa mẹ. Quả là loại quả tròn, có vỏ trơn hoặc là có màu xanh lá cây hoặc màu tím. Bên trong có hình dáng như một ngôi sao, đó là lý do để gọi Vũ Sữa.

Cách ăn: có rất nhiều cách để thưởng thức trái cây. Cách đơn giản là để vỏ trái cây với một con dao sắc, điều này có thể gây ra các nước quý giá bên trong để được lãng phí. Nó là tốt hơn để cắt trái cây thành hai phần và sử dụng muỗng để xúc ra bột giấy cẩn thận. Một cách khác để ăn hoa quả, được áp dụng bởi các chủ vườn, là ăn cả quả. Họ đầu tiên ép trái Vú Sữa cho đến khi mềm ra và sau đó khoan một lỗ nhỏ ở đầu quả, nâng nó để miệng và uống dòng chảy của trái cây thơm ngon, ngọt lịm.

The Fruit Blog: Mận An Phước-Plum An Phuoc

The Fruit Blog: Mận An Phước-Plum An Phuoc: "Fruit plum varieties are grown around the world. In urban areas cultivated for ornamental plum trees, as trees have taken shade-Xue luxuria..."

Mận An Phước-Plum An Phuoc


Fruit plum varieties are grown around the world. In urban areas cultivated for ornamental plum trees, as trees have taken shade-Xue luxuriant foliage, green all year round. Flowers, leaves a pleasant fragrance.

An Phuoc plum varieties are grafted from the original Thongsamsri Thailand Vietnam plum blue line. This variety is characterized wrong and sweeter than the same old, straight trees, about 30-10 m tall, dark green leaves, dark red bud. Grow from axillary buds, white flowers. Plum bell, empire similar to cow's milk cans cap, dark red skin color has no blue veins. An Phuoc plum trees grown and harvested continuously for five months.

An Phuoc plum is delicious eaten fresh, not least the nutritional content of different types of fruit. Through analysis, plums 100 grams can provide energy: 24 kilo calories, 5.5 g carbon hydrates; phosphor 18 mg, 32 mg vitamin C, 0.5 g protein, 2 mg calcium, 0.3 mg iron.

Mận là giống cây ăn trái được trồng nhiều nơi trên thế giới. Ở đô thị cây mận trồng để làm cảnh, lấy bóng râm vì cây có tán lá xum- xuê, xanh mướt quanh năm. Hoa, lá có mùi hương thơm dễ chịu.

Giống mận An Phước là giống được ghép từ mắt của giống Thongsamsri Thái-lan trên gốc mận xanh đường Việt Nam. Giống này có đặc điểm sai trái và ngọt hơn giống cũ, cây thẳng, thân cao khoảng 3-10 m, lá xanh đậm, đọt non màu đỏ sẫm. Chồi hoa mọc từ nách lá, hoa màu trắng. Trái mận hình cái chuông, đế to tương đương nắp lon sữa bò, màu vỏ đỏ sẫm không có gân xanh. Cây mận An Phước sai trái và cho thu hoạch liên tục trong năm tháng.
Mận An Phước ăn tươi rất ngon, hàm lượng dinh dưỡng không kém các loại hoa trái khác. Qua phân tích, 100 gram thịt mận có thể cung cấp năng lượng: 24 kilo Calo; carbon hydrat 5,5g; photphor 18 mg; vitamin C 32 mg; protein 0,5 g; canxi 2 mg; sắt 0,3 mg.